Що таке кипіння (кипіння холодоагенту). Залежність тиску рідини від температури.

Що таке кипіння (кипіння холодоагенту). Залежність тиску рідини від температури.

Що таке кипіння (кипіння холодоагенту)

Залежність тиску рідини від температури..

Взаємозв'язок між температурою та тиском рідин є одним із основних принципів роботи холодильного обладнання.

На прикладі води ми знаємо, що при нагріванні рідини до 100 °C і звичайному атмосферному тиску 760 мм р.с. відбувається кипіння.

На малюнку (рис 1) бачимо, що сили Fe і Fi взаємодіють друг на друга з однаковою величиною, тому перебувають у стадії спокою. Це означає, що поверхня рідини знаходиться під дією двох сполучених сил, які спрямовані один на одного. Одна сила намагається знизу вгору видавити воду з судини, а інша зверху вниз тисне на неї, перешкоджаючи цьому. Вони врівноважені.

Fe = Fi

Однак варто нам почати нагрівати низ колби, і відразу величина тиску Fi зростатиме і намагатиметься вийти за межі своєї поверхні відділенням молекул у вигляді пари. І що інтенсивніше нагрівання, то сильніше відбувається закипання, намагаючись вирівняти значення взаємодії різних середовищ. Дійшовши до 100 ° C, вода починає кипіти.

Fe < Fi

Нагріваючи рідину, ми підвищуємо тиск Fi. І за рахунок різниці тиску відбувається процес кипіння.

А що станеться (рис 2) якщо ми не будемо нагрівати воду, а просто досягнемо різниці взаємодії сил Fe та Fi шляхом зниження тиску в посудині шляхом сильного вакуумування повітря? Сила Fe сильно поступається Fi, і теоретично рідина закипає навіть за 30°C. Що видається неймовірним! Ми порушили стан рівності. І знову формула:

Fe < Fi

І ми її досягли не нагріванням, а вакуумуванням.

Ось такий приклад. (рис 3) Нагріваємо рідину до кипіння. Вода парує з отвору судини. І раптом ми щільно закриваємо вихід пари назовні. Молекули у вигляді пари сильно концентруються над поверхнею, підвищуючи таким чином тиск на стільки, що воно вирівнюється і кипіння різко зупиняється. Тобто тиск стає достатнім для встановлення нового стану рівноваги між силами Fe і Fi щоб зупинити процес кипіння.

Але тільки нам варто полити посуд холодною водою, вода знову закипить. Тому що масова частка молекул пари над поверхнею набагато менша від маси води, тому і охолоджується вона швидше. Хоч як парадоксально це не звучало, але шляхом охолодження ми закипіли.

Що ми розуміємо під різницею питомою масою рідини та пари?
Якщо взяти 1 літр води у рідкій фазі, то він важитиме 1 кг. Один літр рідкого Фреона R22 при температурі 20°C важить 1.2 кг, а якщо за тієї ж температури взяти 1 літр пари, то його вага буде 0.038 кг.

Тобто: 1.2/0.038 = 31.57

Це говорить про те, що 31 літр пари фреону R22, при атмосферному тиску, і температурі 20°C важить стільки ж, скільки і 1 літр рідкого того ж фреону, за тих же умов. (рис 4)

Таким чином, при випаровуванні 1 літра рідкого фреону R22, потрібен у 31 раз більший об'єм для пари його ж. Ось чому рідинні частини холодильного контуру мають більш вузький діаметр, ніж контур нагнітання, при тому, що тиск у них майже однаковий.

Підсумовуючи всього сказаного, подивимося на картинку взаємодії тиску фреону від температури. Ми бачимо, що якщо підвищувати температуру рідини сила Fi (тиск) збільшується, і це призводить до випаровування необхідної кількості рідини. Об'єм пари, який утворюється в цьому процесі, виявляється занадто малим для нього, тому відбувається його стиснення, зростання тиску Fe призводить до зростання тиску Fi, поки не відбудеться вирівнювання їх.

Висновок: у закритому контурі суміш пари з рідиною, що породжує їх (насиченими
парами або парорідинна суміш) підпорядковується дуже точному (рис 5) співвідношенню за певних умов.

Принцип холодильного обладнання полягає у зовнішньому впливі на рідину (нагрівання, охолодження, вакуумування), яка змінює свій стан і виділяє тепло.