Для сьогоднішнього споживача дуже важливою залишається якість плодоовочевої продукції. Тому структури, які займаються вирощуванням овочів і фруктів вважають для себе важливим не лише технології вирощування і переробки продуктів, але і способи їх тривалого зберігання. З'являється можливість продажу свіжих фруктів круглий рік. І сезонність цього виду підприємницької діяльності перестає бути важкою для бізнесу.
Використання методу зберігання овочів і фруктів за допомогою охолодження і регулювання відносної вологості повітря в складах, призводить до пониження дихання і виділення води, і зменшує розвиток різних захворювань.
Але все таки високий результат можна помітити при регулюванні атмосфери в складському приміщенні, за тих же умов підтримки температури і вологості. Ці три чинники призводять до зниження метаболічної активності продукції, і відсовує його початок.
Суть регулювання газового середовища полягає в пониженні вмісту кисню, що, у свою чергу, зменшує кількість виділення продуктами етилену. При цьому підвищується кількість двоокису вуглецю, який, у свою чергу, знижує міру дії етилену. Внаслідок дії регулювання кількості О2 і СО2, ми боремося з етиленом і уповільнюємо дозрівання, зберігаючи товарний вид, смакові і поживні властивості. Відбувається уповільнення розвитку шкідливих організмів і деяких фізіологічних розладів. Вирішується основне завдання збільшення періоду збереження плодової продукції.
Застосування (РГС) регульованого газового середовища
РГС використовують для тривалого збереження всілякої плодової продукції. Найбільше користуються цією технологією для яблук, груш. Сучасне регульоване газове середовище для кожного виду продукту індивідуальне. Об'єм кисню в звичайних умовах складає 21%, але зниження його змісту в камері схову нижче 1,5% не рекомендується, т. до. його недолік призводить до ферментативних процесів і подальшого побуріння овочів і фруктів.
При цьому зміст СО2 збільшується, але збільшення його долі в камері для збереження овочів (8-10%) часто призводить до фізіологічних захворювань. Що призводить до псування плодів.
Типи регульованих газових середовищ
На практиці існують два основні типи регулювання газового середовища :
1. Модифіковане газове середовище.
Це невелике зменшення кількості O2 (11-18%), і трохи збільшений об'єм CO2 (3-10%). Проте таким чином, що б сумарна доля цієї суміші була рівна 21%.
Він створюється при природному зростанні CO2 із-за дихання продукту, і може бути понижений припливно-витяжною вентиляційною системою в камері. Вона сполучається із зовнішнім повітрям, вирівнюючи суміш, але при цьому підвищується доля вмісту кисню.
Цей спосіб рекомендується для збереження яблук, або в місцях з тропічним кліматом для недовгого зберігання бананів.
2. Цей тип вимагає установки спеціального устаткування для регулювання газового середовища. І застосовується частіше за інших, із-за точного регулювання атмосфери холодильної камери. З'явилася можливість регулювати газове середовище в залежності від:
- виду продукції (відсотковий вміст суміші атмосфери);
- міри зрілості;
- необхідного терміну зберігання.
А суть цього типу полягає в тому, що об'ємна доля кисню складає 1-3% і двоокиси вуглецю 1-2%, або об'ємна доля кисню 2-4% і двоокиси вуглецю 3-5%. Але у будь-якому разі сумарна доля О2 і СО2 має бути нижча 21%.