Холодильні камери з регулюванням газового середовища

У цьому розділі ми опишемо, що є конструкція камери для збереження овочів і фруктів в газовому середовищі.
Місткість камер РГС може бути від 10 до 1000 тонн плодів. Конструкція холодильної камери з регулюванням газового середовища має бути герметичної для забезпечення газонепроникності. Хоч і абсолютна непроникність між зовнішньою і внутрішньою стороною неможлива, але все таки вимагається досягти максимального результату, використовуючи сучасні технології і матеріали. Або, розуміючи швидкість витоку газового середовища з холодильної камери, знать, що устаткування для газації камери не устигатиме відпрацьовувати необхідну атмосферну суміш.

Газопроникність холодильної камери РГС

У теорії проникність кисню в камеру повинно бути нижчий, ніж споживає його продукція, що зберігається. Міра допустимої газопроникності безпосередньо залежить від виду продукції, її температури, необхідного складу газового середовища і додаткового оснащення (зрівняльний газовий мішок, кисневий абсорбер).
Газонепроникність повинна дорівнювати одиниці, а швидкість вступу кількості кисню в камеру повинно прирівнюватися швидкості поглинання його об'єктом зберігання. Здатність підвищення газонепроникності потрібно в тих випадках, коли вона:

  • використовується при низьких температурах;
  • не повне завантаження продуктів;
  • завантажений продукт має не високу інтенсивність дихання.

Конструкція холодильної камери РГС (регульоване газове середовище)
При виборі матеріалу для будівництва камери з РГС вимагається враховувати наступні чинники:

  • використовується при низьких температурах;
  • не повне завантаження продуктів;
  • завантажений продукт має не високу інтенсивність дихання.

Конструкція холодильної камери РГС (регульоване газове середовище)

При виборі матеріалу для будівництва камери з РГС вимагається враховувати наступні чинники:

  • газонепроникність;
  • не всмоктуючий, і не виділяючий запах;
  • стійкість до впливу мікроорганізмів;
  • стійкість до дії вологості;
  • зручність в ремонті;
  • стійкість до механічних ушкоджень;
  • вогнестійкість;
  • не змінювати свої властивості при впливі температури, вологості і тиску.

Окрім цього, вимагається створити умови для зручного розміщення продуктів, що зберігаються, і максимально понизити втрату тепла між внутрішньою і зовнішньою частиною холодильної камери.
Існує багато матеріалів для будівництва, але на сьогодні найзручнішим матеріалом є сендвіч-панель. Сендвич-панели мають обшивку з металу (частіше всього з двох сторін), а усередині заповнені полиуриетаном. Товщина панелей залежить від температури зовні камери, тривалістю зберігання і грошових витрат. Уявна дорожнеча конструкції камери з сендвич-панелей виправдовується надійністю, довговічністю і невеликими трудовитратами на її будову із-за простоти монтажу. Так само немало важливим чинником є те, що камеру можна демонтувати, розібрати, перевезти і зібрати у іншому місці. Тобто застосовувати як конструктор або, врешті-решт, продати з мінімальними втратами. Це дуже зручно для бізнесменів, які не хочуть бути прив'язаними до місця і до орендодавця землі.

Двері для камер РГС (регульованим газовим середовищем)

Камери для зберігання овочів мають бути укомплектовані спеціальними дверима, тобто, обладнані спеціальними герметизуючими засобами і мати теплоізоляційні властивості. Так само вони можуть мати вікна для візуального контролю продукції і устаткування РГС ззовні. Часто використовують в конструкції дверей для зберігання плодів люки для входу в камеру. Для безпеки, перед входом в камеру розміщують застережливий знак про низький вміст О2 в приміщенні.