Оставлен Гость (не проверено) Вс, 03/05/2017 - 21:58
Відповідно до встановлених Санітарних правил діє відповідний контроль за температурним режимом холодильного обладнання. Проводиться він за допомогою психрометрів і термометрів, встановлених віддалено від випарників і дверей на видному місці.
В рамках виробничого контролю огляд щоденно відбувається всередині холодильних камер, холодильників, охолоджуваних вітрин і будь-якого іншого холодильного обладнання. Застосування будь-яких ртутних термометрів для контролю за харчовими продуктами суворо заборонено. При монтажі камер шокового заморожування рекомендується обладнати системами автоматичного контролю і регулювання волого-температурного режиму.
Холодильні камери
Конструкція холодильних камер складається з теплоізольованих сталевих панелей, які зберігають продукти при внутрішній температурі від 0° до +10°С. Такі камери поділяються на середньо- і низькотемпературні камери швидкого заморожування. Температурний режим у всіх трьох видах не збігається з режимами торгових холодильних шаф. Середньотемпературні камери зберігають охолоджені продукти тривалий період при робочих температурах від -5° до +5°С. Низькотемпературні холодильні камери тривалий час зберігають у собі заморожені продукти при діапазоні температур від -15° до-25°С. Камери «шокової заморозки» (швидкого заморожування) відрізняються температурою не вище межі -35°С. Цими критеріями необхідно керуватися при підборі холодильника.
Холодильні вітрини
Використовуються різні холодильні вітрини для продажу продовольчих товарів (сирів, риби, ковбас, кондитерської продукції). Поділяються холодильні вітрини по відповідній температурі експозиційної поверхні:
- середньотемпературні з температурою поверхні від 1° до +6°С;
- низькотемпературні з роботою при температурі експозиційної поверхні від -18° до -25°С.
У деяких випадках можливе використання прилавків з температурою від -4° до -12°С.
Холодильні шафи
Можуть зберігати або демонструвати продукти як у магазині, так і на підприємствах залежно від типу закритої або скляної конструкції. Поділяються на чотири температурні режими:
- середньотемпературні (від 3° до +10°С) для короткочасного внутрішнього зберігання продуктів, які швидко псуються;
- низькотемпературні;
- морозильні шафи ударної або шокової заморозки;
- комбіновані шафи (морозильно-холодильні).
Різні моделі можуть мати різні температурні режими (до -24°С). Обладнання з внутрішньою температурою вище -18°С не може довго зберігати заморожений продукт.