Шокова заморозка

Компанія Холод спеціалізується на складанні, продаж і обслуговування різного холодильного та морозильного устатковання, та пропонує найсучасніші технології заморозки різних видів продуктів.

Камера шокової заморозки, купити або замовити за індивідуальними параметрами яку можна в компанії Холод, являє собою промислове холодильне обладнання, що використовується на підприємствах, у магазинах і навіть у лабораторіях.

Що таке Інтенсивне заморожування продуктів, і для чого вона потрібна?

Головне завдання заморозки в харчовій індустрії – зберегти швидкопсувні продукти і напівфабрикати на тривалий час, з метою подальшого їх вживання. При правильній і своєчасній заморожуванні продуктів харчування всі процеси старіння і микробактериальной псування практично зупиняються. В результаті ми отримуємо можливість використовувати навіть сезонні продукти практично круглий рік. Однак кожен вид продуктів мають свої особливості зберігання, а отже, і методи їх заморозки будуть різними. Багато в чому на процеси зберігання будуть впливати такі параметри як:

  • температурні режими;
  • час заморожування;
  • способи зберігання та розміщення продуктів у морозильній камері;
  • особливості конструкції морозильної камери.

Які види заморозки бувають, і в чому їх відмінності?

Існує 2 виду заморозки: стандартна ішокове заморожування. Кожен з них має свої особливості, які неодмінно повинні враховуватися при підборі обладнання для морозильної камери.

Стандартна заморозка

  • Температура: від -18 до -24°C.
  • Період часу: від 12 до 24 години.
  • Продукти: М'ясо, курка, риба та ін

Конструкція камери стандартної заморозки відрізняється від камер зберігання більшої теплоізоляцією, більш потужнимкомпресорно-конденсаторним агрегатом(ЯК), а також спеціальнимивоздухоохладителями, які повинні пропускати більший об'єм повітря. Крім того, спосіб відтаювання в таких камерах повинен передбачати велику кількість вологи, а розкладка товару (ящики, палети, піддони з продукцією) повинні добре вентилюється з усіх боків повітрям від вентиляторів випаровувача.

Шокова заморозка

  • Температура: від -30 до -35°C.
  • Період часу: від 15 до 90 хвилин.
  • Продукти: М'ясні та рибні напівфабрикати, морозиво, десерти, соки, овочі, фрукти, ягоди, зелень, баштанні, хлібо-булочні та кондитерські вироби, а також готові перші і другі страви.

Морозильна камера з шокової заморожуванням виконує основну функцію – швидке і рівномірний заморожування окремих продуктів харчування, для яких це необхідно. У цьому вигляді устаткування реалізована особлива робоча технологія, що дозволяє зберігати структуру продукту без втрати вологості. Завдяки цьому, натуральний колір і смак вироби залишаються колишніми. Обладнання для шокової заморозки не тільки зберігає первісні характеристики продукту, але і запобігає псування, гниття, спрощує і робить більш безпечного транспортування.

Найбільш продуктивні установки використовуються на підприємствах харчової промисловості, як великих, так і немає, або різних закладах громадського харчування. Спеціальні холодильники шокової заморозки часто зустрічаються в супермаркетах, гіпермаркетах, торгових центрах. Вони призначені для заморожування і зберігання риби, м'яса, напівфабрикатів

Види камер шокової заморозки

Використовується багато параметрів, за якими класифікуються камери шокового заморожування – характеристика, конструктивні особливості, принцип роботи. Залежно від конструкції вони бувають:

  • Флюидизационными. Це техніка для заморожування дрібних або подрібнених продуктів. Наприклад, до такої категорії відносяться апарати для заморожування овочевих сумішей, картоплі фрі, ягід, морепродуктів.
  • Люлечными. Це високопродуктивні промислові морозильні камери – в Україні їх використовують для різних напівфабрикатів, кондитерських виробів. Наприклад, це можуть бути котлети для приготування гамбургерів.
  •  Конвеєрними. Це, наприклад, морозильна камера з шокової заморожуванням вареників, пельменів, іншої продукції рослинного або тваринного походження. Відрізняється широкими можливостями для автоматизації завдань.
  • Спіральними. Машини з настроюваної, залежно від особливостей процесу, швидкістю, у вигляді багаторівневих конвеєрів.

Ціна устаткування для шокового заморожування залежить також від принципу його роботи. Він також впливає на застосування апаратури. Так, на підприємствах з виробництва заморожених продуктів використовують повітряні моделі. Ціна камери шокової заморозки такого типу доступна, до того ж, вона має невеликі габарити, бо ніяк не порушує обстановку всередині підприємства.

Компанії з переробки м'яса використовують безконтактні апарати. А контактна морозилка з шокової заморожуванням дуже зручна для підприємств з інтенсивним товарообігом. Завдяки особливостям своєї конструкції, вона дозволяє зручно організувати процес вантаження і вивантаження.

Як вибрати?

Коли потрібна морозильна камера шокової заморозки, потрібно звертати увагу не тільки її призначення та конструктивні особливості. При покупці треба брати під увагу, що є два варіанти заморожування – стандартний і шоковий.Морозильная камера шокової заморозки працює при температурі від -30 до -35 градусів. Для цього їй потрібно від 15 до 90 хвилин, в залежності від цілей і початкового стану продукту. Купити морозильні камери шокової заморозки можна окремо для напівфабрикатів, овочів і фруктів, морепродуктів, морозива, соків, кондитерських виробів, готових страв. Все залежить від того, які вимоги до зберігання конкретного продукту.

Ціна морозильника шокової заморозки буває різною, тут все залежить від бюджету і цілей підприємства. Але якщо дуже важлива збереження продукту разом із забезпеченням натурального запаху і кольору, тоді не варто економити на установках. Якісна професійна морозильна камера може обійтися недешево.

Також потрібно враховувати, що холодильні камери шокової заморозки можуть працювати в двох режимах – інтенсивного охолодження і заморожування. У першому випадку, можна просто охолодити продукт або готову страву, щоб зберегти її свіжість. При цьому, залишаються незмінними смакові якості і корисні властивості. Безпосередньо шоковий морозильна камера заморожує до дуже низьких температур і забезпечує більш тривале зберігання.Цена обладнання для шокової заморозки різна, але покупців цікавлять моделі, що працюють в декількох режимах, з великою кількістю налаштувань.

Будівництво і монтаж холодильних камер шокової заморозки

Конструкціякамери шокової заморозкивключає в себе особливе виконання самої камери і наявність спеціальних випарників (шокфростери), що змушує пропускати повітря від випарника безпосередньо через товар і охолоджувати кожну одиницю продукції безпосередньо.
В основі шокової заморозки (ще називають «ударної заморозки» або «інтенсивної заморозки») лежить метод відбору тепла продукту шляхом пониження температури навколишнього середовища до -30 або -35°C. Так як в ролі холодоносія в камері виступає повітря, який інтенсивно обдуває продукт, то подальше зниження температури є не доцільним, оскільки це може призвести до збільшення деформацій продукту і до невиправданих витрат потужності.
Існують кілька типів промислового обладнання шокової заморозки, а саме:

  • тунельні;
  • плиткові;
  • флюідізаціонние;
  • спіральні апарати;
  • шафи для невеликих обсягів.

Підбір обладнання здійснюється з розрахунку більшою навантаження порівняно з камерами стандартної заморозки.

Установка морозильної камери проводиться у придатних для цього приміщеннях або на спеціально відведених майданчиках.

Компанія Холод допоможе підібрати підходящу за ціною шокову камеру. Проектування установки проводиться з урахуванням всіх вимог замовника. Шокова морозильна камера повинна відповідати типу збереженої продукціюії та її обсягів. Беруться до уваги також необхідні режими. Підсумкова ціна шокової заморозки залежить від різних індивідуальних показників. Після створення проекту, узгодження з замовником і вирішення всіх додаткових питань виробляються виготовлення і установка шокової заморозки.

Головні переваги шокової заморозки перед стандартною:

  • Зменшення періоду заморожування;
  • Скорочення втрат продукту;
  • Зниження виробничої площі;
  • Скорочення виробничого персоналу;
  • Зниження періоду окупності.

Крім цього, є тісний взаємозв'язок між якістю продукту і періодом заморожування. Швидкозаморожені продукти зберігаються довше, зберігають свої смакові якості і харчову цінність, а також багато в чому є економічно доцільними, адже вони безотходны. До того ж порції (фасовка) дозованого не вимагають особливих умов для зберігання і часу для їх приготування.

ТОВ "Компанія холод" здійснюєбудівництво холодильних камер шокової заморозкипо всій території України - Харків, Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв, Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ, Ужгород, Чернівці, Хмельницький, Новоград, Маріуполь, Тернопіль, Луцьк, Кропивницький, Полтава, Рівне, Кривий Ріг, Чернігів, Черкаси, Мукачево, Суми, Житомир, Кременчук, Біла Церква, Бердянськ, Кам'янець-Подільський, Мелітополь, Коломия, Трускавець, а так само інші міста і населені пункти.