Оставлен Александр Ср, 03/14/2018 - 18:39
Людство, в прагненні продовжити термін зберігання продуктів харчування, здавна використовувало холод.
З розвитком інноваційних технологій зберігання харчової сировини або готових страв в холодильнику або звичайній морозильній камері вже не так актуально з огляду на наявність більш досконалих способів продовження терміну придатності продуктів. Йдеться про витісняють традиційні холодильники камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки.
Переваги камер інтенсивного охолодження і шокової заморозки
На відміну від традиційних способів заморожування та охолодження, інтенсивне і шоковий представляють собою ті ж гіпотермічну процеси, тільки що відбуваються в кілька разів швидше.
В результаті сирої або оброблений продукт, напівфабрикат або готову страву, дуже швидко або практично моментально піддані дії низької температури практично повністю зберігають:
- мікроскопічну (клітинну) структуру;
- початковий рівень вологості (економія ваги нетто становить понад 10%!);
- стерильність, тому що відсутні умови для розвитку патогенної мікрофлори;
- вітаміни, мінерали та поживні речовини (білки, жири, вуглеводи) в незміненому стані.
Як закономірний підсумок такого швидкого, але надзвичайно дбайливого інтенсивного охолодження або шокового заморожування - всі продукти і готові страви при адекватній дефростации демонструють ідеально збережені:
- текстуру;
- товарні якості, колір і апетитний вигляд;
- смакові переваги;
- аромат;
- природну корисність для здоров'я.
Таким чином, камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки виконують ті важливі завдання забезпечення збереження їжі, які всім іншим способам консервації недоступні.
З огляду на, що всі продукти можна завантажувати в такі пристрої без попереднього охолодження, навіть якщо їх температура досягає 90 і навіть точки кипіння (100!) Градусів за Цельсієм, експлуатація камер інтенсивного охолодження і шокової заморозки дозволяє значно економити:
- тимчасові ресурси, оскільки щойно приготовані гарячі страви підходять під негайне охолодження, що протікає більш, ніж в два рази, швидше;
- електроенергію.
Особливості дії камер інтенсивного охолодження
В такому влаштуванні продукт або тільки що термічно оброблене страва за рекордно малий проміжок часу, що становить від одного до кількох годин, приймає нульову температуру.
Особливості дії камер шокової заморозки
В даних агрегатах продукт, напівфабрикат або свіжа їжа:
- охолоджуються з початкових +3 градусів Цельсія до -18;
- загальний час на повну заморозку потрібно від 2 до 2,5 годин проти стандартних шести годин для традиційних морозильних камер.
Такі специфічні особливості заморожування гарантують відсутність в його процесі освіти в клітинній структурі їжі великих кристалів льоду, що забезпечує виключення руйнування мікроструктури рослинної і тваринної сировини.
Після того, як їжа заморозилась до -20 градусів за Цельсієм, її можна спокійно відправити на зберігання в звичайну морозильну камеру: якість, доступне лише шоковому способу заморозки від цього залишиться в таких продуктах на колишньому рівні!
Сфера використання камер інтенсивного охолодження і шокової заморозки
Що відрізняються потужністю, корисним об'ємом і іншими технічними характеристиками камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки вельми затребувані в багатьох сферах громадського та приватного життя, пов'язаної з харчової індустрією або особистим споживанням продуктів харчування.
Великі харчові концерни, «маленькі» і «великі» закладу громадського харчування (ресторани, їдальні, кафе та інше), компанії, що займаються виробництвом напівфабрикатів або заготівлею про запас риби, м'яса, овочів і фруктів - всюди камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки практично незамінні.
З огляду на невисоку вартість таких апаратів, але високої надійності і дивним експлуатаційним можливостям, їх резонно купувати індивідуальним підприємцям і навіть звичайним громадянам! Ті, у кого кожен садово-городній сезон очікується щедрий урожай овочів і фруктів, ягід і трав, ті, хто збирає гриби і інші «дари природи», або вирощує сільськогосподарську продукцію, саме час подумати про покупку або монтажі під замовлення камер шокової заморозки.