Камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки

Людство, в прагненні продовжити термін зберігання продуктів харчування, здавна використовувало холод.

З розвитком інноваційних технологій зберігання харчової сировини або готових страв в холодильнику або звичайній морозильній камері вже не так актуально з огляду на наявність більш досконалих способів продовження терміну придатності продуктів. Йдеться про витісняють традиційні холодильники камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки.

Переваги камер інтенсивного охолодження і шокової заморозки

На відміну від традиційних способів заморожування та охолодження, інтенсивне і шоковий представляють собою ті ж гіпотермічну процеси, тільки що відбуваються в кілька разів швидше.

В результаті сирої або оброблений продукт, напівфабрикат або готову страву, дуже швидко або практично моментально піддані дії низької температури практично повністю зберігають:

  • мікроскопічну (клітинну) структуру;
  • початковий рівень вологості (економія ваги нетто становить понад 10%!);
  • стерильність, тому що відсутні умови для розвитку патогенної мікрофлори;
  • вітаміни, мінерали та поживні речовини (білки, жири, вуглеводи) в незміненому стані.

Як закономірний підсумок такого швидкого, але надзвичайно дбайливого інтенсивного охолодження або шокового заморожування - всі продукти і готові страви при адекватній дефростации демонструють ідеально збережені:

  • текстуру;
  • товарні якості, колір і апетитний вигляд;
  • смакові переваги;
  • аромат;
  • природну корисність для здоров'я.

Таким чином, камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки виконують ті важливі завдання забезпечення збереження їжі, які всім іншим способам консервації недоступні.

З огляду на, що всі продукти можна завантажувати в такі пристрої без попереднього охолодження, навіть якщо їх температура досягає 90 і навіть точки кипіння (100!) Градусів за Цельсієм, експлуатація камер інтенсивного охолодження і шокової заморозки дозволяє значно економити:

  • тимчасові ресурси, оскільки щойно приготовані гарячі страви підходять під негайне охолодження, що протікає більш, ніж в два рази, швидше;
  • електроенергію.

Особливості дії камер інтенсивного охолодження

В такому влаштуванні продукт або тільки що термічно оброблене страва за рекордно малий проміжок часу, що становить від одного до кількох годин, приймає нульову температуру.

Особливості дії камер шокової заморозки

В даних агрегатах продукт, напівфабрикат або свіжа їжа:

  • охолоджуються з початкових +3 градусів Цельсія до -18;
  • загальний час на повну заморозку потрібно від 2 до 2,5 годин проти стандартних шести годин для традиційних морозильних камер.

Такі специфічні особливості заморожування гарантують відсутність в його процесі освіти в клітинній структурі їжі великих кристалів льоду, що забезпечує виключення руйнування мікроструктури рослинної і тваринної сировини.

Після того, як їжа заморозилась до -20 градусів за Цельсієм, її можна спокійно відправити на зберігання в звичайну морозильну камеру: якість, доступне лише шоковому способу заморозки від цього залишиться в таких продуктах на колишньому рівні!

Сфера використання камер інтенсивного охолодження і шокової заморозки

Що відрізняються потужністю, корисним об'ємом і іншими технічними характеристиками камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки вельми затребувані в багатьох сферах громадського та приватного життя, пов'язаної з харчової індустрією або особистим споживанням продуктів харчування.

Великі харчові концерни, «маленькі» і «великі» закладу громадського харчування (ресторани, їдальні, кафе та інше), компанії, що займаються виробництвом напівфабрикатів або заготівлею про запас риби, м'яса, овочів і фруктів - всюди камери інтенсивного охолодження і шокової заморозки практично незамінні.

З огляду на невисоку вартість таких апаратів, але високої надійності і дивним експлуатаційним можливостям, їх резонно купувати індивідуальним підприємцям і навіть звичайним громадянам! Ті, у кого кожен садово-городній сезон очікується щедрий урожай овочів і фруктів, ягід і трав, ті, хто збирає гриби і інші «дари природи», або вирощує сільськогосподарську продукцію, саме час подумати про покупку або монтажі під замовлення камер шокової заморозки.